Irska, drugič

Tretji dan nas je pot vodila proti jugu in sicer do stare monastične naselbine Glendlough. Od nekaterih zgradb so ostale le še ruševine, druge so tekom stoletij obnavljali. Pomembna so predvsem vrata (oziroma oboki) nekdanjega samostana, ki so se v celoti ohranila do današnjih dni in so edina te vrste na Irskem.



Vožnjo smo nadaljevali proti Kilkennyju, kjer smo se na hitro sprehodili skozi mestece in odšli dalje. Ustavili smo se pri ruševinah Rock of Cashel, ki stojijo na edinem hribčku daleč naokoli.



Legenda pravi, da je hudič iz sosednjih hribov odgriznil kos hriba in letel čez Cashelsko dolino. Tam je videl sv.Patrika, ki je ravno krstil enega izmed poglavarjev. Hudič se je tako prestrašil, da mu je kos hriba padel iz ust in pristal v dolini. Na tem delu so kasneje zgradili ogromen kompleks, ki je vseboval katedralo, škofovsko rezidenco, kapelo in več hišk, med njimi tudi domovanje pevcev korala. Zanimiva je skulptura križa pred vhodom v katedralo, še bolj pa zgodba, ki se je drži. Če dekle poskakuje okrog križa in ga devetkrat obide, se bo še istega leta poročilo.



Da me je vsa skupina k temu dejanju nagovarjala, ne bi posebej poudarjala. Z hribčka je tudi lep pogled na zapuščeno Črno opatijo, ki so jo najverjetneje gradili v istem času kot Rock of Cashel, oziroma so jo gradili celo isti graditelji.



Naveličana kupov kamnov in plevela sem komaj čakala, da prispemo v Killarney, kjer smo prenočevali dve noči.

Nadaljevanje

Comments

Popular posts from this blog

Sejšeli, prvič

Zanzibar, prvič

Madeira, prvič